Sauvakävely, maailmalla tunnettu nimellä Nordic walking, on erinomainen kuntoilumuoto kaikenikäisille harrastajille. Se parantaa esimerkiksi kalorien polttoa lähes 30 prosentilla, verrattuna kävelyyn ilman sauvoja. Sauvakävely lisää ylävartalon lihasten liikkuvuutta ja näin ollen se on hyvä apu niska- ja hartiaseudun kiputiloihin. Se vähentää myös niveliin kohdistuvaa rasitusta käveltäessä. Sauvakävely vaikuttaa myös myönteisesti mielialaan. Oikea tekniikka on hyvä opetella ja ohjeita oikean tekniikan löytämiseen löytyy vaikkapa netistä. Vaikka sauvakävelyn tehoihin vaikuttaa henkilön paino ja pituus sekä maasto-olosuhteet, joissa kävelyä harrastetaan, on oikean tekniikan hallitseminen kaiken perusta.
Varusteet ja tekniikka
Sauvakävelyn etuihin kuuluu myöskin se, että sauvakävelyä voi harrastaa missä tahansa ja milloin tahansa. Eli sauvakävelyyn ei vaadita mitään erityistä rataa. Sitä voi tehdä kesällä ja talvella eikä varusteiden hankkiminen maksa paljoa. Oikeastaan sauvakävelyyn tarvitaan vain oikean mittaiset sauvat. Sauvojen pituus onkin tärkein tekijä niitä valittaessa. Oikea pituus löytyy kertomalla oma pituus luvulla 0.68. Esimerkiksi 170 cm pituinen henkilö tarvitsee 115cm sauvat laskukaavan 0,68 x 170 = 115,6 mukaan. Ja sauvakävelyssä, niin kuin missä tahansa kävelyssä tai juoksussa, on tärkeää panostaa hyviin kenkiin, huonot ja epäsopivat jalkineet saavat minkä tahansa liikuntalajin tuntumaan vastenmieliseltä ja aiheuttavat jopa kipua.
Kenelle sauvakävely sopii?
Sauvakävelyä voivat harrastaa kaiken ikäiset ihmiset. Iäkkäämmille liikkujille sauvakävely on erinomainen liikunnan muoto, sillä sauvojen käyttö tukee tasapainon hallintaa. Terveyttäkin tukevan hyvän mielen saa jo lyhyestäkin helpossa maastossa suoritetusta sauvakävelyretkestä. Kannatta muistaa PPP-sääntö, eli Pitää Pystyä Puhumaan. Jos haluat kohotta kuntoasi, voit suorittaa sauvakävelylenkin hieman vaativammassa maastossa ja kovemmalla vauhdilla useamman kerran viikossa. Kävelyn tulisi tuolloin tuntua jo jonkin verran rasittavalta. Jos peruskunto on jo hyvä voi sauvakävelyllä kasvattaa kuntoa edelleen. Tällöin harjoitukseen täytyy jo olla rasittavaa tai hyvin rasittavaa. Tähän tulokseen päästään esimerkiksi tekemällä ylämäkikävelyä tai juoksua tai muita intervalliharjoituksia. Myös sauvakävelyssä, niin kuin kaikessa muussa liikunnassa on tärkeää venyttely ja palautuminen.
Ennen sauvakävelyä on syytä suorittaa lyhyitä venytyksiä jotka valmistavat lihasryhmiä liikuntasuoritukseen. Suorituksen jälkeiset pidemmät venyttelyt taas auttavat lihaksia palautumaan. Hyvä paikka sauvakävelemistä varten on esimerkiksi Bukarest.
Sauvakävely on nykyään varsin suosittu liikuntalaji ja arviolta puoli miljoonaa ihmistä maassamme harrastaa sitä viikoittain. Koko maailmassa lienee jo yli kymmenen miljoonaa lajin harrastajaa, joista suurin osa Keski-Euroopassa. Kiinalaiset ovat myös osoittaneet kiinnostusta lajia kohtaan ja odotettavissa on lajin suosion valtaisa kasvu lähivuosina.