Kun aloitetaan kuntoiluharrastus, niin markkinoilla on tarjolla valtava määrä erilaisia kuntoiluvälineitä ja varusteita. Näiden tarkoituksena on auttaa kuntoilijaa tekemään harjoitteet oikein. Asianmukaisilla välineillä ja varusteilla tulee liikkumisestakin mukavaa ja motivoivaa. Lisäksi erilaisilta loukkaantumisilta voidaan välttyä, kun kuntoilijalla on käytössään juuri sopivasti hänen tarpeisiinsa mitoitetut liikuntavälineet. Varusteiden valinnassa on syytä käyttää asiantuntijan apua, sillä nykyinen urheilun sekä kuntoilun teknistyminen vaatii usein alan erikoisosaamista, jota käyttäjällä ei välttämättä ole ja jotta varusteista saataisiin kuitenkin kaikki hyöty irti.
Sauvakävelyn aloittaminen ei vaadi paljoa varusteita
Kun kuntoilijalle on selvillä, millainen liikuntamuoto häntä kiinnostaa, on aika miettiä siinä tarvittavia varusteita. Usein on helppoa lähteä liikkeelle sellaisesta liikuntamuodosta, joka ei vaadi kovin suuria investointeja päästäkseen alkuun. Sauvakävely on jokaisen ulottuvilla. Sauvakävely onnistuu lähes kaikilta, eivätkä lievät polvien tai lonkkien nivelkulumatkaan välttämättä rajoita tätä, sillä sauvat keventävät painoa ja auttavat pitämään tasapainon ripeässäkin kävelytahdissa. Lisäksi se luonnistuu liukkaammallakin alustalla, jolle ei olisi asiaa ilman sauvoja. Sauvakävelyä varten tarvitaan sopivan mittaiset sauvat. Sauvakävelyä ryydittämään on olemassa myös erilaisia askel- ja sykemittareita, joilla voidaan mitata kehon toimintoja. Lisäksi askel- ja sykemittarit saattavat antaa tiettyä boostia liikkumiselle, jota usein myös tarvitaan. Ammattilainen osaa neuvoa tarkemmin näiden välineiden käytössä ja antaa samalla vihjeitä esimerkiksi sopivan pukeutumisen suhteen.
Kuntopiiri kotona on mahdollista pienillä hankinnoilla
Jos kaipaat sisäliikuntaa, mutta et epävarmuutesi vuoksi halua osallistua esimerkiksi kuntosaleilla pidettäville ryhmäliikuntatunneille. Silloin ratkaisuna voi olla kotona kuntoilu, johon markkinoilta löytyvät myös tarvittavat välineet. Hyppynarulla, sopivan painoisella kahvakuulalla ja käsipainoilla pääset jo mukavasti alkuun. Näiden lisäksi joogamatto auttaa lattiatyöskentelyssä, kuten erilaisissa venytyksissä. Myös pilatesrulla, kuntopallo ja erivahvuiset vastuskuminauhat on syytä ottaa hankintalistalle, sillä nämä auttavat venyttelemisessä, joka on tärkeää kaikessa kuntoilussa.
Vastuskuminauhoja voidaan käyttää myös rankemmassakin voimatreenissä. Lihasten täytyy olla lämpimät ja sopivasti venytetyt, jotta eriasteisilta lihasrevähdyksiltä vältytään. Lisäksi venytetyt lihakset palautuvat nopeammin. Ammattilaiselta voidaan kysyä neuvoa näidenkin varusteiden hankintaan, sillä lihaskuntotreenissä on hyvä käyttää sopivia painoja sekä sopivaa vastusta, jotta harjoittelu on mielekästä. Esimerkiksi kahvakuulia saa nykyään säädettävän painoisina, joten ne mahdollistavat treenien koventamisen kuntosi kohenemisen myötä. Kuntopalloja on niin ikään saatavilla eri painoisina ja pehmustettujakin malleja on tarjolla.
Vaihtoehtona kuntosali
Kun olet pitänyt kuntopiiriä kotona tarpeeksi pitkään, saatat uskaltautua lähtemään myös kuntosalille ja osallistua siellä pidettäviin ryhmäliikuntoihin. Kuntosaleilla on tietysti omat laitteensa monipuoliseen lihasharjoitteluun sekä lämmittelyyn. Kuntosalikortti oikeuttaa käyttämään kaikkia kuntosalin laitteita, joten lämmittelyssäkin voidaan käyttää vaikkapa kuntopyörää tai juoksumattoa, joita harvoin löytyy kotoa. Salilla kannattaa pukeutua asianmukaisiin treenivaatteisiin, joita on nykyään kosolti tarjolla. Ammattilainen osaa antaa neuvoja viimeisen muodin mukaisiin treeniasuihin ja niiden materiaalivalintoihin, sillä hyvän vaatteen tulisi olla vilpoisa, mutta silti joustava ja hengittävä.